"Het is beter om lief te hebben gehad en verloren, dan nooit lief te hebben gehad."
"Je kunt niet sterven aan een gebroken hart."
Dit zijn enkele populaire uitspraken bij een relatiebreuk. En hoewel je zult blijven ademen, kan een relatiebreuk nog steeds veel schade aanrichten.
Maar waarom kunnen sommige mensen de pijn verwerken en met gemak een nieuw hoofdstuk beginnen, terwijl anderen zich fysiek en emotioneel vast voelen zitten in wanhoop?
Veel factoren dragen bij aan waarom sommige mensen een relatiebreuk zwaarder nemen dan anderen, waaronder hechtingsstijl. Maar de grootste boosdoeners zijn onopgeloste pijn uit het verleden en een laag gevoel van eigenwaarde.
Laten we daar eens induiken.
Het Verleden.
Degenen die niet leren van de geschiedenis zijn gedoemd deze te herhalen ... of doen er in ieder geval lang over om eroverheen te komen. Diegene die een onverwerkte wond van verlating of afwijzing hebben, zullen waarschijnlijk kapot gaan door een relatiebreuk. Als we niet echt hebben stilgestaan bij de pijn van onze verliezen en de manieren waarop we als kind zijn teleurgesteld, kan een relatiebreuk die wond activeren en nog pijnlijker maken dan normaal. Soms is nieuwe rouw eigenlijk oude rouw die niet is aangepakt.
Laag Zelfbeeld.
Mensen met een laag zelfbeeld krijgen hun bevestiging en waarde van buitenaf. Het is dus met andere woorden afhankelijk van het gedrag van anderen. Dit betekent dat er een enorm gewicht wordt gelegd op wat andere mensen denken en hoe ze zich voelen.
Hechtingsstijl kan een grote aanwijzing zijn dat iemand een laag zelfbeeld heeft en niet gemakkelijk kan herstellen van een relatiebreuk. Mensen met een angstige hechtingsstijl zoeken constante geruststelling en bevestiging van hun partners omdat ze vaak lijden aan een laag zelfbeeld. Daarom zullen ze eerder de relatiebreuk persoonlijk nemen. Een relatiebreuk wakkert de grootste angsten van mensen met een laag zelfbeeld aan – dat ze een (of meerdere) fatale gebreken hebben of onbemind zijn.
Eigenwaarde is een cruciale factor om goed met een relatiebreuk om te kunnen gaan. Eigenwaarde stelt ons namelijk in staat om onszelf te scheiden van het gedrag van de ander en de relatiebreuk niet te zien als ‘winnen’ of ‘verliezen.'
Mensen met een laag zelfbeeld zullen dus langer lijden onder een relatiebreuk. Wanneer we een laag zelfbeeld hebben, spelen we spelletjes. We tolereren ambivalentie. We verlaten onszelf. We hebben slechte grenzen. Niets hiervan bevordert genezing van de relatiebreuk, en het verlengt de pijn.
Wat is jouw hechtingsstijl? Benieuwd? Stay tuned, morgen deel ik hoe je hierachter kunt komen!