top of page

Piekeren, hoe geraak je ervan af?

Soms werken onze gedachten tegen ons. Soms gaan onze gedachten tekeer als echte pretbedervers en leven we niet meer in het huidige moment maar in onze gedachten. Ben jij ook continu op zoek naar problemen? Jammer maar helaas: wie zoekt, die vindt nu eenmaal.


Waar is angst goed voor?

Ja, het is wel dégelijk goed voor iets. Angst kan motiverend zijn. Het kan ons veilig houden en het laat dingen soepel verlopen door ervoor te zorgen dat we op onze hoede blijven voor mogelijke problemen en hindernissen. Dus als er een echte dreiging is, is angst gezond. Het probleem is dat als ons brein een dreiging waarneemt die niet echt is, de vreesreactie toch geactiveerd wordt. Als dat gebeurt, wordt vrees een ongezonde, nutteloze cyclus die ons gespannen houdt en ons belet van het leven te genieten.


Hoe kan mindfulness helpen?

In tegenstelling tot angst, die gericht is op toekomstelijke mogelijkheden, gebeurtenissen in het verleden en hypothetische zaken, gaat mindfulness over het hier en het nu. Door mindfulness kies je bewust waarop je je aandacht richt. De angstige gedachten zijn er nog steeds, maar je besteedt er gewoon geen aandacht meer aan. En ja, het is wetenschappelijk bewezen dat het effectief helpt! Het biedt een rustgevend effect op de hersenen, en verlaagt je bloeddruk en hartslag.


Rampscenario's

Een manier om te leren catastrofale ideeën terug te brengen tot normale proporties, is door een onderscheid te maken tussen wat mogelijk (irrationeel) en waarschijnlijk is (rationeel).


Hieronder enkele voorbeelden:

Mogelijk (irrationeel)

Waarschijnlijk (rationeel)

De kinderen lopen weg en verdwalen.

De kinderen hebben veel energie en rennen vooruit, maar ik kan ze als volwassene aan.

Mijn boxende zoon zal zijn arm breken tijdens de wedstrijd.

Als hij gewond raakt, en dat is niet zeker, is een gebroken arm geen ramp. Het vormt geen belemmering voor school of andere belangrijke zaken.

De enorme schulden van mijn zus zal ervoor zorgen dat ze dakloos wordt.

Mijn zus zal haar financiën moeten herzien, haar koopgedrag moeten veranderen en langzaam haar schulden moeten aflossen, maar ze zal haar huis niet verliezen.




bottom of page