top of page

Klaar om te gaan samenwonen?

Samenwonen met je partner is een grote stap.


Voor de meeste mensen betekent deze beslissing dat je de relatie naar een hoger niveau tilt – elke dag samen wakker worden, afstemmen over boodschappen, rekeningen, huishoudelijke taken en toegewijd zijn aan het accommoderen van elkaars eigenaardigheden en gewoontes die niet altijd makkelijk te managen zijn, ondanks hoeveel je van elkaar houdt.


Dus, is er een juist moment om samen te gaan wonen?


Ik zeg ja, maar dat betekent niet dat ik een specifieke tijdslijn zou voorstellen, want elk stel gaat in hun eigen tempo. Dat gezegd hebbende, het kost tijd om iemand echt te leren kennen, dus ik zou niet aanraden om binnen de eerste drie maanden van het daten samen te gaan wonen.


Hier zijn vijf signalen dat het het juiste moment is om samen te gaan wonen:

1. Jullie zitten op precies dezelfde golflengte over wat deze commitment betekent.

Alleen omdat ik geloof dat samenwonen een grote stap is (de meeste van mijn cliënten zien het ook zo), kun je niet aannemen dat het dezelfde betekenis heeft voor je partner zonder het hen te vragen.

Gaan jullie samenwonen omdat er een langetermijntoekomst is?

Of gaan jullie samenwonen omdat, waarom niet?! Jullie daten en vinden elkaar leuk, dus het is leuk en handig om samen te wonen, maar het hoeft de zaken niet serieuzer te maken.


2. Jullie voeren volwassen, transparante gesprekken over financiën.

Gaan jullie naar een plek die jullie beiden comfortabel kunnen betalen? Zo niet, is de primaire kostwinner dan comfortabel met het betalen van een groter deel van de huur, zo niet alles? Zo ja, hoe draagt de andere partner bij om te voorkomen dat er wrok ontstaat bij degene die het grootste deel van de rekeningen betaalt?


3. Jullie hebben genoeg tijd in elkaars leefruimtes doorgebracht om de routines, gewoontes en het niveau van netheid van je partner te begrijpen.

Als de één rommelig is en de ander niet, is dat oké. Praat gewoon over hoe je jullie nieuwe gedeelde ruimte navigeert. Als de één een nachtmens is en de ander niet, bespreek dan hoe je een compromis sluit over geluid, licht, enz.


4. Wordt het een enorm debat elke keer als er een ruzie is? Zo ja, dan zou ik aanraden om aan de vecht-of-vlucht neigingen te werken voordat je een huurcontract tekent dat je dwingt om zaken vast te leggen. Zorg ervoor dat er aan beide kanten de bereidheid is om elkaar te begrijpen en te steunen wanneer onvermijdelijke triggers opkomen en het leven curveballs naar je gooit. Is dit iemand waarvan je denkt dat hij liefdevol je rug zal hebben wanneer je het het meest nodig hebt? Laat je niet misleiden door het idee dat onder één dak wonen emotionele behoeften zal oplossen die momenteel misschien niet worden vervuld in de relatie.


5. Jullie zijn duidelijk over de verwachtingen met betrekking tot hoe ieder van jullie zijn tijd doorbrengt.

Als je partner wekelijkse pokeravonden heeft of jij een vaste afspraak hebt om Real Housewives te kijken met je vriendinnen, zorg er dan voor dat je communiceert over het prioriteren van je leven buiten elkaar, nu jullie samenwonen. Het laatste wat je wilt is je schuldig voelen omdat je je leven leidt terwijl je partner nieuwe verwachtingen heeft over hoe tijd moet worden besteed in je nieuwe woonsituatie, of andersom. Maar het is ook belangrijk om prioriteit te geven aan samen thuis zijn of op date-avonden, om elkaar niet als vanzelfsprekend te beschouwen en die kostbare tijd alleen te verwaarlozen.


6. Is alles écht bespreekbaar? Ik start bij al mijn koppels altijd met volgende intentie: "Mijn intentie is om alles bespreekbaar te maken, en als jouw waaheid mij kwetst, dan zal ik leren om met die pijn om te gaan.". Héél makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan! Het vraagt een enorme maturiteit om echt alles bespreekbaar te maken. Als je partner een fout heeft begaan, is het vaak al te laat. Waarom is het zo ver kunnen komen? Omdat blijkbaar toch niet àlles bespreekbaar was... Dus kan jij je ego opzijzetten? Dan snap je vast ook wel dat het beter is om ruzie te hebben over de waarheid, dan te leven in leugens en geheimen.


Kwetsbare gesprekken over financiën en je gevoelens over een toekomst met je partner kunnen ongemakkelijk zijn, maar het is veel ongemakkelijker om er later achter te komen dat jullie niet op dezelfde golflengte zaten. Natuurlijk garanderen mijn richtlijnen hierboven niet dat jullie voor altijd samen de zonsondergang tegemoet zullen gaan. Maar je zult veel meer duidelijkheid hebben en, mogelijk, veel minder hartzeer aan de andere kant wanneer deze volwassen en gezonde zorgen worden aangepakt.




bottom of page